Een ode aan Mieke Telkamp!

De weldaad van een Mieke Telkamp sessie!

Jarenlang stond de hit van Mieke Telkamp ♫Waaaarheeeen voert de weg die wij moeeeten gaaaaan…..♫ op nummer 1 in de uitvaart top 100. De associatie was snel gemaakt, strategiesessies werden ‘Mieke Telkamp sessies’ genoemd.

Toch is dit een inleiding naar de serieuze fundamentele beginselen in iedere organisatie en zelfs ieder organisatieonderdeel. Immers, als je je als onderdeel van een organisatie of zelfs als onderdeel van een onderdeel van een organisatie, gaat afvragen welke kant het op moet, dan is het wel zo logisch dat je missie en je visie een relatie hebben met de organisatiestrategie. En daar wringt niet zelden de schoen. Want hoe doe je dat nou, zo’n missie en visie?

Missie, visie, doelstellingen en strategie

Niet alleen bij kleine en middelgrote organisaties, maar ook bij grote organisaties is de logica over de verschillende begripsbepalingen niet altijd even helder. Nu even een reminder op hoofdlijnen, in een volgende artikel volgt een verdieping met daarbij een handleiding voor een strategieproces. In feite is het complex van maatregelen je strategieproces. Dat proces beslaat uit een viertal processen die in aanvang volgtijdelijk zijn, maar in een latere fase kunnen nieuwe inzichten leiden tot herziening van de strategie via ieder deelproces.

De ‘wie?’ vraag: Wat is een missie?

Wat is de missie van je organisatie? Waarbij de missie een ‘wie?’ vraag’ is. Namelijk wie zijn we en wie willen we zijn. Het gaat over de (gewenste) identiteit en positie, globale doelen en wensen van jouw organisatie (onderdeel). Met andere woorden; wat is je bestaansrecht, in welke markten opereer je en welke ambities leg je aan de dag?

De ‘waar?’ vraag: Wat is een visie?

De visie geeft een beschrijving van actualiteit van het werkveld en de verwachte toekomstige ontwikkelingen. Vervolgens wordt vastgesteld welke ambities de organisatie heeft in dat segment. Het is dus de ‘waar?’ vraag, oftewel waar opereren we en/of willen we gaan opereren?

Doelen concretiseren

De ‘Wat?’ vraag. Ofwel, wat willen precies realiseren. Ja, we praten over concrete objectiveerbare doelstellingen in termen van omzet, winst, marktaandeel, personele groei, huisvesting, etc. Een non-profit organisatie heeft uiteraard weer andere doelstellingen die we kortweg kunnen beschrijven als de sociaal maatschappelijk effecten.

De strategie

Bij de strategie praten we over de ‘Hoe?’ vraag. Hoe gaan we onze plannen verzilveren? Wie gaat wat doen en wanneer? Wat zijn de mijlpalen en hoe meten we dat? Wie is waar verantwoordelijk voor en hoe borgen we dat? Wanneer zijn we tevreden over onze resultaten, welke succescriteria hanteren we daarbij?

Hoe gaan we dat proces monitoren?

De oplossing vind je wellicht hieronder. Alle onderdelen van het strategieproces in één overzicht. Voor sommige mensen gaat het licht aan als zij een visueel overzicht hebben. Voor anderen voegt het niets toe. Laat me weten wat jij er mee kunt! Mijn volgende artikel is een handleiding voor het strategieproces. Kun je niet zo lang wachten, stuur me dan een berichtje. Veel succes ermee!

Hoe gaan we dat proces monitoren?

De oplossing vind je wellicht hieronder. Alle onderdelen van het strategieproces in één overzicht. Voor sommige mensen gaat het licht aan als zij een visueel overzicht hebben. Voor anderen voegt het niets toe. Laat me weten wat jij er mee kunt! Mijn volgende artikel is een handleiding voor het strategieproces. Kun je niet zo lang wachten, stuur me dan een berichtje. Veel succes ermee!

Ton Tempelman: Even voorstellen

Als organisatie-adviseur heb ik bij verschillende grotere en kleinere organisaties allerlei interessante en spannende verander – en ontwikkelingsprocessen mogen begeleiden. In 2014 heb ik een nieuwe afslag genomen en de frontlinie verlaten.

Samen met mijn vrouw Siety Visser faciliteer ik nu de processen van anderen met onze unieke en inspirerende Vergader – en trainingsaccommodatie ‘De Oude Meester’. Een prachtig gerestaureerde en en met veel liefde en zorg verbouwde voormalige dorpsschool, centraal gelegen in Noord Nederland en fantastisch gesitueerd in nationaal park het Drents Friese Wold. Geïnteresseerd? Bezoek onze website, LinkedIn bedrijfspagina, Facebook bedrijfspagina, of kom gerust langs voor een kop koffie en een kennismaking! Van tevoren afspreken is handig.

Daarnaast coach ik ondernemers die de ambitie hebben zichzelf en hun bedrijf naar een ‘next level’ te ontwikkelen. Vaak leidt weinig al tot veel.

Ten slotte vind ik het bevredigend om de kennis en de ervaringen die ik in de loop der jaren heb opgedaan, te delen met anderen. Aan het schrijven van artikelen als deze en het delen van geheel of gedeeltelijk zelf ontwikkelde modellen en zienswijzen, beleef ik dan ook veel plezier.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Oftewel, je kunt vanuit verschillende ziens – en denkwijzen naar een vraagstuk kijken. Vind je een van mijn artikelen interessant? Deel het dan. En natuurlijk is feedback altijd welkom. Veel plezier ermee! Heb je behoefte aan uitwisseling? Neem dan contact op.

Deel dit artikel met je vrienden!

Facebook
Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf hier uw vraag of bericht

Wateren 13
8438 SB Wateren
0521 - 38 84 80
info@devergadermeester.nl

KvK inschrijving 01111576
IBAN NL65 INGB 0006 1465 16
BTW nr. 81.52.01.953.B01